З якою картою краще їхати за кордон

Щоб не загубитися, беріть карту міста. Щоб не переплачувати комісії — відповідну банківську карту. Розбираємося, як вибрати зручну і вигідну карту для поїздок за кордон. І чи варто покладатися тільки на пластик.

З якою картою краще їхати за кордон

Щоб не потрапити в незручну ситуацію, краще ще до посадки в літак продумати, як ви будете розплачуватися в автобусах, готелі і магазинах. Іноді розуміння, яка валюта у цієї держави, недостатньо. Варто дізнатися, які платіжні системи працюють в цій країні, чи приймають карти в кафе і на заправках, чи багато там банкоматів.

  • Заздалегідь вивчіть, як йдуть справи з платіжною інфраструктурою і шахрайством в обраній країні. Пошукайте в Інтернеті російськомовні спільноти: місцеві жителі і туристи охоче діляться порадами та досвідом. У більшості популярних туристичних напрямків-країнах Європи, Туреччини, Таїланді та інших — турист легко може розплатитися карткою або зняти гроші в найближчому банкоматі. Але в багатьох екзотичних країнах розплатитися карткою або навіть знайти банкомат — велика проблема. Іноді місцеві банки не працюють з жодною з найбільших міжнародних платіжних систем. Тоді, може бути, простіше заздалегідь поміняти валюту і про всяк випадок дізнатися, де ви зможете знайти обмінники з найвигіднішим курсом.
  •  З'ясуйте, чи багато банкоматів там, куди ви їдете, і наскільки безпечно ними користуватися. Можна скористатися Google Марѕ або спеціальними додатками і уточнити, чи є банкомати поруч з вашим місцем проживання. Краще користуватися банкоматом у відділенні банку або на території готелю, торгового центру. Так менше ризик, що дані Вашої картки вкрадуть шахраї, оскільки встановити на банкомат нелегальне обладнання в такому місці набагато складніше.
  • Уточніть комісії. Поцікавтеся, які комісії бере Ваш банк за зняття готівки в банкоматах за кордоном і за оплату покупок. Це можна зробити за телефоном гарячої лінії банку. Деякі банки пропонують відкрити карти, з яких можна оплачувати покупки за вигідним курсом або знімати готівку за кордоном без комісії. Але краще заздалегідь з'ясувати, чи є обмеження на кількість або суму операцій. У міжнародних банків може бути широка мережа власних банкоматів в певних країнах, і пільгові умови діють саме для них.
  • Заведіть кілька карт. Краще різних банків і про всяк випадок різних міжнародних платіжних систем. На жаль, і у платіжних систем бувають тимчасові збої, а залишитися за кордоном без доступу до рахунку навіть на кілька годин може бути дуже неприємно. Заздалегідь уточніть, які платіжні системи найпопулярніше в обраній країні.
  •  Попередьте банк перед поїздкою. Коли виберете і оформите карту, повідомте банку, коли і куди ви їдете. Не забудьте назвати всі транзитні точки, якщо вони будуть. Інакше банк може вважати ваші закордонні платежі підозрілими і заблокує карту. Обов'язково переконайтеся, що у банку є ваш номер телефону, за яким з вами можна зв'язатися під час подорожі.
  •  Завантажте в смартфон корисні додатки. Наприклад, конвертери валюти та інтерактивні карти з банкоматами та офісами банків.

Якою має бути карта для поїздок за кордон?

  1.  Надійного банку. Було б неприємно дізнатися за кордоном, що Ваш банк лопнув. Так, гроші на банківських рахунках застраховані, але виплата компенсацій починається через 14 днів після відкликання ліцензії. Якщо якраз в ці два тижні ви опинитеся у відпустці або відрядженні, то залишитеся без коштів. Вибрати найстійкіші банки вам допоможуть кредитні рейтинги.
  2.  Оптимальної міжнародної платіжної системи. У різних державах користуються популярністю різні платіжні системи: на них налаштовано більшість банкоматів і платіжних терміналів. Карти Visa і Mastercard приймають практично скрізь, але є винятки. Краще уточнити це перед поїздкою в своєму банку. У будь-якому випадку варто захопити з собою пару карт різних міжнародних систем.
  3.  Іменний. На карті обов'язково повинні бути вказані ваші ім'я та прізвище. І бажано, щоб вони збігалися з тим, що написано в вашому закордонному паспорті. При розрахунку карткою за кордоном готелі, прокатні фірми і магазини при великій покупці можуть зажадати паспорт. Деякі допитливі співробітники звіряють кожну букву.
  4.  З чіпом. В Європі і не тільки більшість платіжних терміналів налаштовані тільки на чіповані карти. Зараз російські банки і не роблять інших. Якщо ж у вас раптом залишилася діюча карта тільки з магнітною смугою, краще замовити іншу — з чіпом. Правда в США зворотна ситуація: є платіжні пристрої, які працюють тільки з магнітними смугами, а не з чіпами. Варто заздалегідь запитати свій банк, чи дозволяє Він проводити транзакції по магнітній смузі. Не всі банки це дозволяють, а деякі навіть негайно блокують карту при спробі скористатися магнітною смугою, а не чіпом.
  5.  Що дозволяє платити онлайн. Переконайтеся, що ваша карта дозволяє розплачуватися їй в Інтернеті. Як правило, для цього вона повинна мати на зворотному боці CVV - або CVC-код. Для поїздок за кордон це дуже зручна опція. Ви можете в режимі онлайн перебронювати готель, забронювати і купити квитки на місцевий поїзд, в театри і музеї, щоб не стояти в чергах. У багатьох країнах послуги, наприклад таксі, часто зручніше оплачувати через мобільні додатки, до яких треба прив'язати банківську карту.

Яка карта краще для подорожей: кредитна або дебетова?

У кожного варіанту є переваги і недоліки. Якщо є можливість, краще мати карти обох видів і використовувати їх для різних цілей. Наприклад, готівку зазвичай вигідніше знімати з дебетової картки, а блокувати гроші в якості застави при оренді машини — на кредитній. У разі блокування сума не списується, відсотки банку Ви за неї не платите, а ваші гроші на дебетовій картці при цьому залишаються вільними.

Кредитна картка

Плюс:
  •  Якщо готель, прокат автомобілів або інша організація блокує гроші на рахунку в якості застави, то на карті заморозять суму в рамках кредитного ліміту, а не ваші особисті заощадження. Гроші при цьому не списуються і відсотків ви не платите.
  •  Бонуси за програмою лояльності зазвичай вище при оплаті кредитною карткою.
  •  Можна зробити велику незаплановану покупку за рахунок кредитного ліміту-наприклад, купити шубу, електроніку або квиток в оперу.
  •  Якщо до карти отримають доступ шахраї, ви не ризикуєте власними грошима. Це кредитні кошти і в інтересах банку якомога швидше прояснити ситуацію і повернути викрадені гроші.

Мінус:
  •  Найчастіше кредитні карти відкриваються тільки в рублях.- Є спокуса вийти за межі запланованого бюджету на поїздку.
  •  Обслуговування карти може обійтися в певну річну суму.
  •  Найчастіше існує додаткова комісія за зняття готівки з кредитної картки.

Дебетова карта

Плюс:
  •  Ви можете використовувати свою зарплатну карту, і тоді не треба платити за її обслуговування.
  •  Вам точно не доведеться платити відсотки, які капають на борг по кредитній карті.
  •  Найчастіше банки відкривають саме дебетові карти в різних валютах або дозволяють прив'язати кілька валютних рахунків до вже діючої дебетової картки.

Мінус:
  •  Якщо шахраям вдасться скористатися вашою дебетовою карткою, ви втратите власні гроші.
  •  За дебетовими картками зазвичай нараховують менше балів, миль або рублів за програмами лояльності.
  •  Якщо гроші були заблоковані в якості застави, то їх розблокування вам доведеться чекати до 30 днів.

В якій валюті повинна бути карта?

Якщо ви перед вами постало питання, який картою краще розплачуватися в Європі, зробіть вибір на користь єврової карти. Якщо ж ви зібралися в США, то краще відкрити карту в доларах. Точно так же, якщо вам часто доводиться бувати в Японії або Китаї, має сенс завести карту в ієнах або юанях. Тоді ви не будете платити зайві комісії при конвертації вашої валюти. Але є нюанси і виключення.

Карта банку вашої країни

Плюс:
  •  Найпростіший варіант для тих, у кого дохід в національній валюті.
  •  ваша валюта при оплаті автоматично конвертуються в місцеву валюту.
  •  Не потрібно нічого додатково оформляти - просто використовуйте карту, якою розплачуєтеся в своїй країні. Звичайно, якщо карту цієї системи приймають в країні, куди ви збираєтеся.

Мінус:
  •  При покупці може відбуватися кілька конвертацій, і за них беруть комісії. У підсумку доводиться переплачувати за кожну покупку від 1 до 7-8%.

Валютна карта

Плюс:

  •  Можна оформити карту в потрібній валюті: карту в євро - для країн єврозони, доларову-для США, в юанях — для Китаю і так далі.
  •  Немає зайвих конвертацій з валюти вашої країни в потрібну валюту: купуєте доларової картою черевики за 20 доларів — з карти знімуть рівно 20 доларів.
  •  Поповнювати карту з рахунку банку вашої країни можна через онлайн-банк за внутрішнім обмінним курсом банку або переводити валюту з рахунку в брокерській компанії після обміну валюти на біржі.

Мінус:
  •  Не всі банки оформляють валютні карти.
  •  Обслуговування карти може обійтися в певну річну суму. Воно може бути і безкоштовним, але при деяких умовах: наприклад, на карті повинен зберігатися незнижуваний залишок або по ній повинні проводитися операції на певну суму в місяць.

Мультивалютна карта

Плюс:
  •  До цієї карти можна прив'язувати різні валютні рахунки (спочатку, звичайно, потрібно їх відкрити). Зазвичай банки пропонують рахунки в трьох основних валютах-доларах, євро і національній валюті. Іноді можна зустріти і інші варіанти — в англійських фунтах або, наприклад, швейцарських франках. Підключати до карти відповідний рахунок потрібно вручну. Наприклад, перед поїздкою в єврозону — євровий, перед подорожжю в Америку — доларовий.
  •  Немає зайвих конвертацій у валюту.
  •  Через онлайн-банк можна перекидати гроші з рахунку на рахунок, подгадивая вигідний курс.
  •  Якщо даними карти або самої картою заволодіють шахраї, ви ризикуєте тільки тими грошима, які у вас на активному, підключеному до карти рахунку.

Мінус:
  •  Банків, які оформляють мультивалютні картки, зовсім небагато.
  •  Обслуговування обійдеться в ту ж певну річну суму. Але воно теж може бути безкоштовним за певних умов або якщо валютні рахунки прив'язують до вже відкритої карті банку вашої країни.
  •  Якщо грошей, наприклад, на доларовому рахунку не вистачає, можливо, що сума спишеться з основного, рахунку банку вашої дивні — тоді конвертацій не уникнути. Чи буде рахунок змінюватися автоматично, краще уточнити в банку заздалегідь.

Як відбувається оплата карткою за кордоном?

У платіжних систем є базова валюта, в якій вони ведуть розрахунки з банками. Цю базову валюту кожен банк вибирає для себе сам. Найчастіше-це долари або євро.

Приклад. Ви купуєте карткою банку вашої країни Visa магнітик в Токіо. Ціна товару вказана в японській ієні. Ви вибираєте оплату в ієнах.
  1.  Платіжна система (Visa) порівнює валюту покупки (ієна) і свою базову валюту (долари). Вони не збіглися-значить, ієна конвертується в Долар. ієна - > долар (за курсом платіжної системи). За обмін з вас візьмуть комісію до 3% від суми покупки
  2.  Потім платіжна система (Visa) відправляє в ваш банк інформацію про суму покупки в доларах. Банк повинен списати з Вашого рахунку цю суму. Рахунок у вас у валюті вашої країни-значить, буде ще одна конвертація. долари - > валюта вашої країни (за внутрішнім курсом банку). За транскордонну операцію Ваш банк може взяти комісію до 1,5%
  3.  Сума блокується на рахунку. Остаточний розрахунок може зайняти до трьох робочих днів. Тобто при покупці на вашій карті блокується одна сума, а списатися може вже інша — через різницю курсів в ці дні. Іноді платіжні термінали пропонують вибір: платити в місцевій валюті, доларах або євро або ж у валюті карти. Завжди вибирайте місцеву валюту-так ви уникнете зайвих конвертацій і комісій.

Що потрібно враховувати при оплаті карткою за кордоном?

  • Комісія
Заздалегідь уточніть в своєму банку, які Комісії ви будете платити при оплаті покупок карткою банку вашої країни за кордоном. Якщо ви часто подорожуєте або плануєте багато витратити, можливо, вигідніше буде відкрити валютну карту.

Незайвим буде з'ясувати, скільки банк бере за зняття готівки в банкоматах в інших країнах.

  •  Валюту платежу
Іноді платіжний термінал за кордоном пропонує вибір-в якій валюті платити. Завжди краще вибирати місцеву валюту. Миттєва конвертація у валюту вашої країни лише на перший погляд здається гарною ідеєю. Насправді це означає Тільки зайві комісії.

  •  Термін
Гроші з карти списуються не відразу. Спочатку вони блокуються на карті — і тільки через день-два (іноді і через тиждень) списуються. Списали гроші або поки тільки заблокували, можна зрозуміти по виписці з рахунку — наприклад, через Особистий кабінет на сайті банку.

Це особливо важливо, якщо курси валют сильно коливаються, а ви платите рублевої картою. За кілька днів сума у валюті вашої країни може істотно змінитися.

Якщо ж у вас мультивалютна карта, не поспішайте відразу після повернення підключати до неї рахунок банку вашої країни. Зачекайте, поки всі заблоковані суми спишуться, інакше доведеться платити комісії за конвертацію. Статус платежу можна перевірити через Особистий кабінет в онлайн-банку.

Чи варто знімати готівку з картки за кордоном?


Це, швидше за все, влетить вам в копієчку. З вас візьме комісію місцевий банк, якому належить банкомат, і банк вашої країни— за переведення в готівку в чужому банкоматі. Якщо карта банку вашої країни, буде ще комісія за конвертацію валюти. У сумі ці комісії з'їдять від 1,5 до 10% від суми виданих грошей.
Банкомати за кордоном беруть комісію 1,5-3%, але не менше якоїсь фіксованої суми — зазвичай 3-5 доларів за кожну операцію. Може бути встановлено обмеження на зняття - наприклад, 100 доларів. Деякі банкомати спишуть комісію навіть за перегляд балансу рахунку.

І все ж варто запастися якоюсь сумою іноземних готівки ще на батьківщині. Вони стануть в нагоді вам в екстреному випадку: дрібні магазинчики, кафе і таксі можуть приймати тільки готівку або з картою може щось трапитися. Удома можна спокійно все оцінити і вибрати спосіб обміну з мінімальними втратами.

Якщо все ж доводиться знімати купюри за кордоном, не розмінюйтеся на дрібниці. Переводити в готівку маленькі суми, приблизно 20-50 Євро або доларів, жахливо невигідно — комісія складе до 25%. Якщо банкомат дозволяє, знімайте відразу всю суму, яка вам знадобиться на час поїздки.

Не забувайте про правила безпеки, коли користуєтеся банкоматом за кордоном.