Брокер: як його вибрати і як з ним працювати

Хто такий брокер і чим він займається?

Якщо ви вирішили торгувати на біржі, у вас є два шляхи. Перший-довіритися керуючому. Цей спосіб підійде тим, у кого немає часу або бажання займатися інвестуванням самостійно. Другий варіант-робити все самому: розробити стратегію вкладення грошей і взяти на себе відповідальність за Угоди.

Однак просто прийти на біржу і торгувати самостійно не вийде. Вам знадобиться брокер-посередник між інвестором і емітентом, тобто між вами і компанією, цінні папери якої ви плануєте купити. Брокер-це компанія, яка має ліцензію на роботу на фондовому ринку і має право здійснювати операції з цінними паперами для інвестора.

Як взаємодіяти з брокером?

  1.  Укладіть договір з брокером. Вивчіть умови договору про брокерське обслуговування. Як правило, брокери публікують типовий договір з тарифами на своєму сайті. Якщо розцінки та інші умови Вас влаштують, можете оформити договір в офісі брокера або відправити нотаріально завірені документи поштою. Великі банки з брокерською Ліцензією часто пропонують укласти договір дистанційно — через сайт або Мобільний додаток.
  2.  Відкрийте у брокера рахунок і покладіть на нього гроші. Після цього брокер зможе купувати для вас цінні папери. Якщо ви плануєте вкластися у фондовий ринок більше ніж на три роки, вигідніше завести індивідуальний інвестиційний рахунок (ІВС), який дозволить вам заощадити на податках.
  3.  Заведіть рахунок для цінних паперів. Цінні папери, які ви купите, повинні десь враховуватися. Для цього потрібно відкрити в депозитарії рахунок депо (рахунок для обліку цінних паперів). Депозитарій може бути окремою компанією, яка не має відношення до вашого брокера. Але часто, крім брокерської ліцензії, у брокера є і депозитарна і він поєднує дві ці функції.
  4.  Тепер ви готові торгувати на біржі — можете давати доручення брокеру купувати і продавати цінні папери. Це можна робити по телефону, онлайн — за допомогою спеціальної програми-торгового терміналу або через Мобільний додаток брокера.
  5.  Брокер за вашим дорученням виконує операції на фондовому ринку. Крім грошей за покупку цінних паперів, з брокерського рахунку списується комісія — плата за те, що брокер допомагає вам здійснювати ці операції.
  6.  За допомогою брокера ви можете виводити гроші на свій банківський рахунок. За це також можуть брати комісію. Брокер буде розраховувати і утримувати податок на ваш дохід.

Перед тим як прийняти доручення на операцію, брокер зобов'язаний попередити вас про витрати на операцію — наприклад, про комісії біржі і самому брокеру.

Посередник також повинен повідомити вам про поточні ціни попиту та пропозиції на вибрані фінансові інструменти. Деякі папери можуть виявитися неліквідними - тобто на них взагалі буде важко знайти покупця.

Брокер сам вибирає спосіб, як надавати вам дані про додаткові витрати. Це може бути просто посилання на сторінку Його сайту. Переконайтеся заздалегідь, що інформація викладена зрозуміло і вам вдасться швидко в ній розібратися.

Якщо брокер не повідомить про всі нюанси і ви через це понесете збитки, то будете вправі вимагати відшкодування втрат, в тому числі через суд.

Бувають ситуації, коли важливо дуже швидко здійснювати операції. Тоді ви можете відмовитися отримувати попередження про додаткові витрати, щоб брокер негайно виконував ваші доручення. Але в такому випадку не вийде пред'явити посереднику претензії через збитки, які будуть пов'язані з нестачею інформації.

Як вибрати брокера?

Важливо пам'ятати, що гроші на вашому брокерському рахунку не потрапляють в систему страхування вкладів на відміну від банківських депозитів. Тому Ваше завдання-знайти максимально надійного брокера.

Що вивчити і що перевірити, вибираючи брокера:

  • Ліцензія
В першу чергу перевірте в довіднику, чи є у брокера Ліцензія професійного учасника ринку цінних паперів. Якщо ні-це нелегали.

Переконайтеся, що назва компанії в реєстрі точно збігається з тим, яке брокер вказує в договорі. Може з'ясуватися, що брокер пропонує вам підписати договір з «партнерської» іноземною компанією, у якої майже така ж назва. Погоджуватися на таку пропозицію дуже ризиковано. Якщо ви укладете договір із закордонним брокером і він порушить ваші права, вам доведеться відстоювати свої інтереси в тій країні, де він зареєстрований.

  •  Фінансові показники
Вивчіть список найбільших брокерів. Великі обсяги торгів не гарантують Вам повного спокою, але це означає, що у компанії багато клієнтів і вони довіряють їй значні капітали.

  •  Репутація
Вивчіть сайт брокера, почитайте відгуки клієнтів в Інтернеті. Зверніть увагу на історію компанії — чи не було її ім'я пов'язане з фінансовими скандалами. Пошукайте з фінансових новин-раптом почуєте щось цікаве про вашому потенційному брокера.

  •  Ризик
Перш ніж підписати договір з брокером, прочитайте повідомлення про ризики. У цьому документі докладно описано, через що ви можете втратити гроші, торгуючи на ринку цінних паперів.

  • Умова
Ретельно вивчіть умови брокерського обслуговування. Зверніть увагу на деталі: комісії, терміни перерахування грошей, відсотки за позиками — якщо плануєте купувати папери за рахунок брокера. З'ясуйте, чи може брокер використовувати ваші гроші і цінні папери в своїх цілях. Дізнайтеся, на скільки виростуть комісії, якщо ви забороніть йому це робити.

На що ще звернути увагу, вибираючи брокера?

  • Програмне забезпечення
Якщо ви плануєте торгувати через Інтернет, дізнайтеся у брокера, що для цього потрібно. Чи можна здійснювати операції через сайт, не встановлюючи додатковий софт, або доведеться завантажити на комп'ютер спеціальну програму — торговий термінал. Вивчіть вимоги до системи, дізнайтеся, чи є технічна можливість встановити торговий термінал на ваш комп'ютер.

Якщо ви збираєтеся торгувати через смартфон або планшет, уточніть у брокера, чи можливо це. Перевірте, чи підходить це мобільний додаток для ваших гаджетів і платне воно.

  • Голосові доручення
Це торгівля по телефону. Якщо у вас немає інтернету, ви можете зателефонувати і доручити брокеру здійснити операцію. Оцініть заздалегідь, чи потрібна вам ця можливість. За неї можуть брати додаткову плату, і вона є не у всіх брокерів.

  • Навчання
Якщо вирішили торгувати самостійно, доведеться вчитися. Деякі брокери пропонують безкоштовне навчання: вебінари, навчальні відеоролики, покрокові інструкції. Зазвичай ви отримуєте до них доступ, якщо стаєте клієнтом і відкриваєте брокерський рахунок. Існують платні курси, супровід досвідченого наставника, фінансові консультації — вивчіть всі можливості, які пропонує ваш потенційний брокер.

Добре, якщо у торгової програми брокера є деморежим. Ви реєструєтеся на сайті брокера і отримуєте поштою посилання на скачування програми для торгів і ключі (файли цифрового захисту) для установки. Встановлюєте програму і пробуєте себе в якості інвестора, не відкриваючи рахунок. Торгувати ви будете не на справжні гроші, а в тестовому режимі, щоб зрозуміти без зайвого ризику, як влаштована біржова торгівля.

  • Комісія
Всі брокери беруть комісію за послуги. Це може бути комісія за кожну угоду або щомісячна абонентська плата. У багатьох брокерів передбачена Мінімальна сума винагороди за день або за місяць . Біржа теж бере свій відсоток за проведення угод — уточніть, чи входить він в заявлену брокером комісію, або доведеться ще заплатити понад.

На старті кар'єри інвестора, поки ви не знаєте обсягу і кількості угод, визначити всі потреби і підібрати оптимальний тариф складно. Не шукайте брокера з найнижчими комісіями, краще орієнтуватися на надійного посередника, а тариф можна змінити, якщо він не підійшов.

Договір з брокером теж не довічний контракт, ви завжди можете змінити брокера, якщо він вас не влаштовує.

Що робити, якщо брокер позбувся ліцензії?

За анулюванням ліцензії може послідувати банкрутство брокера. І в такому випадку є ризик, що вам не вдасться повністю повернути свої гроші і цінні папери.

Як діяти, щоб підвищити шанси зберегти активи, читайте в тексті «у мого брокера анулювали ліцензію. Що робити?».

Як знизити ризик при роботі з брокером?

Захистіть гроші

Як правило, брокер може використовувати ваші гроші в своїх інтересах. Якщо брокер-банк, то він має право це робити за законом. Якщо брокер-не банк, то він найчастіше включає в договір пункт, який дозволяє йому переводити ваші гроші на свій рахунок.

Поки справи у брокера йдуть добре, в цьому немає нічого небезпечного. Він на короткий час позичає ваші гроші іншим клієнтам, отримує за це відсотки — і завдяки цьому може знизити для вас плату за свої послуги.

Але якщо брокер збанкрутує, то ви можете втратити частину грошей — закон про ринок цінних паперів не гарантує повернення коштів, які виведені з клієнтського рахунку на рахунок брокера.

Тому головна рекомендація - Не Тримайте довго гроші на брокерському рахунку.

Вкладайте їх в цінні папери або виводите на свій банківський рахунок. По-перше, на банківському рахунку можуть нараховуватися відсотки. А по-друге, гроші на рахунках і вкладах фізичних осіб та індивідуальних підприємців застраховані державою. У разі проблем у банку Ви автоматично отримуєте право на виплату страхового відшкодування.

Ще один надійний спосіб захистити гроші — відкрити окремий (його ще називають сегрегований) рахунок. І при цьому прописати в договорі, що ви забороняєте брокеру користуватися вашими грошима. Якщо у брокера відкличуть ліцензію, ви зможете забрати всі гроші зі свого особистого рахунку без найменшої затримки.

Але комісії за обслуговування окремого рахунку набагато вище, ніж за ведення загального. Вони можуть бути настільки великими, що ваш дохід від ризикованих операцій на фондовому ринку може виявитися нижчим, ніж відсотки за практично безризиковими банківськими депозитами.

Захистіть цінні папери

Брокер може використовувати ваші цінні папери, якщо ви йому це дозволите. Такий пункт нерідко прописують в договорі брокерського обслуговування. При цьому брокер зобов'язаний повернути цінні папери на першу вашу вимогу. А якщо ви захочете їх продати, то він повинен негайно виконати це доручення і зарахувати виручені від продажу гроші на ваш рахунок.

Але навіть за таких умов ви ризикуєте. Якщо брокер запозичив ваші цінні папери і збанкрутував, висока ймовірність, що він не зможе їх повернути.

Також варто враховувати, що по акціях можуть виплачувати дивіденди, а по облігаціях — купонний дохід. І коли компанії-емітенти складають список одержувачів таких виплат, важливо, хто виявиться власником паперів в цей момент. Якщо в цей час папери виявляться у брокера, то в список потрапите не ви, а брокер. Як правило, за договором брокер зобов'язаний передати дивіденди або купонний дохід вам. Але є ризик, що він цього не зробить.

Якщо ви не готові до цих ризиків, можете не давати брокеру право користуватися вашими паперами. Але, швидше за все, це підвищить вартість брокерського обслуговування.

І навіть якщо ви не дасте брокеру дозвіл використовувати ваші цінні папери, у нього все одно буде доступ до паперів, які лежать на вашому торговому рахунку депо.

На торговий рахунок депо зараховують папери, коли ви їх купуєте на біржі, і списують з нього, коли продаєте. Ці угоди ви робите через брокера. Тому брокер завжди має право направляти в депозитарій доручення про зарахування та списання цінних паперів, які числяться на вашому торговому рахунку депо.

Цінні папери, які ви поки не плануєте продавати, ви можете зберігати на звичайному рахунку депо, не призначеному для торгів на біржі. При цьому ви маєте право не давати брокеру дозвіл розпоряджатися цінними паперами на цьому рахунку.

Якщо ви захочете продати на біржі папери зі звичайного рахунку депо, то, як правило, потрібно буде дати відразу два доручення: перевести папери зі звичайного рахунку на торговий і продати. А якщо вирішите купити папери і тримати їх якийсь час, можна одночасно дати два доручення-на покупку і переклад цих паперів на звичайний рахунок депо. Якщо ви не плануєте активно торгувати на фондовому ринку, а хочете вкластися в акції і тримати їх як мінімум пару-трійку років, то можна скористатися ще одним варіантом. Ви можете відкрити особовий рахунок в реєстрі акціонерів, який веде компанія-Реєстратор. І перевести свої цінні папери на цей рахунок. Без вашого дозволу у брокера немає доступу до Вашого особового рахунку.

Але, швидше за все, вам доведеться додатково заплатити депозитарію за переказ паперів на особовий рахунок, а також реєстратору — за відкриття та обслуговування такого рахунку. Уточніть вартість цих послуг заздалегідь і вирішите, чи готові на ці витрати. Майте на увазі, що у реєстратора теж можуть відкликати ліцензію. І реєстратори також не беруть участі в системі державного страхування вкладів.

Слідкуйте за станом рахунків

Інвестиції не можна залишати без нагляду. Слідкуйте за фінансовими новинами, періодично запитуйте виписки про стан ваших брокерських рахунків і рахунків депо.