Кредитна історія: навіщо вона потрібна і чи можна її виправити

Якщо банк несподівано відмовився видавати вам кредит або новий роботодавець передумав брати на роботу, можливо, причина криється у Вашій кредитній історії. Перевірити свою кредитну історію варто, навіть якщо ви на 100% впевнені, що з нею все в порядку. Розбираємося, як виглядає кредитна історія, що вона може про вас розповісти і що робити, якщо вам приписали чужі борги.

Кредитна історія-це інформація про ваші кредитні зобов'язання. Вона показує, в які банки, мікрофінансові організації (МФО) або Кредитні споживчі кооперативи (КПК) ви зверталися за кредитами і позиками. Коли це було і які суми ви брали. Чи були ви созаемщиком або поручителем за чужими кредитами. Вносили платежі акуратно або затримували.

Ця інформація зберігається в спеціальних організаціях — бюро Кредитних Історій (БКІ). Їх кілька, і кожен банк, МФО і КПК має право вибрати будь-яке бюро, в яке він буде передавати інформацію про своїх позичальників. Часто фінансові організації направляють дані відразу в кілька бюро.

Тобто якщо ви брали кредити і позики в різних місцях, то велика ймовірність, що ваша кредитна історія зберігається по частинах в декількох БКІ. І треба буде отримати дані у всіх цих бюро, щоб зібрати кредитну історію воєдино.

Як виглядає кредитна історія

Документ з кредитною історією складається з чотирьох частин:

1. Титульна частина

Ваша особиста інформація: ПІБ, дата і місце народження, паспортні дані, ІПН і СНІЛС (якщо ви їх надавали).

2. Основна частина

Опис кредитів і позик, закритих і активних, інформація про терміни погашення, непогашений залишок, наявність або відсутність прострочених платежів. Тут же може бути інформація про невиконане рішення суду або про стягнення боргу судовими приставами за неоплачені послуги операторів стільникового зв'язку, ЖКГ, відомості про аліменти.

Неоплачені комунальні платежі можуть стати приводом для відмови в кредиті. Зазвичай банки намагаються не зв'язуватися зі злісними неплатниками за ЖКП.

Основна частина також може містити індивідуальний рейтинг позичальника. Його повинні обчислювати всі найбільші БКІ, в яких зберігаються історії більшості позичальників.

Банки і МФО можуть не враховувати значення цього рейтингу при видачі кредиту, так як у них є власні системи оцінки позичальника. Але, тим не менш, високий рейтинг, швидше за все, говорить про те, що ви без проблем отримаєте кредит в будь-якому банку. Низький-далеко не всі зважаться позичити вам грошей.

Щоб визначити рейтинг позичальника, бюро аналізують інформацію з його кредитної історії і розраховують ймовірність того, що він прострочить будь-які платежі більше ніж на 90 днів. У кожного бюро свій набір даних про кредити і позики людини і власні методики розрахунку, тому рейтинги в різних бюро можуть відрізнятися.

3. Закрита частина

У ній описано, хто видавав вам кредит/позику, кому поступалися вашу заборгованість, якщо така ситуація виникала, і хто запитував вашу кредитну історію (список організацій, яким ви давали на це згоду).

4. Інформаційна частина

З неї зрозуміло, куди ви зверталися за кредитом/позикою, а також за якою заявою і чому отримали відмову. Тут же фіксуються "ознаки невиконання зобов'язань" - це всі випадки, коли протягом 120 днів позичальник не платив по кредиту як мінімум два рази поспіль.

Кому цікава моя кредитна історія?

  •  Банкам, МФО та КПК
Перш ніж позичити вам гроші, ці організації вивчать вашу кредитну історію. І можуть відмовити, якщо з нею не все гаразд.

  •  Страховим компаніям
За даними Бюро Кредитних Історій, існує зв'язок між тим, як людина платить за кредитами, і тим, як він поводиться за кермом. Водії, які регулярно і надовго спізнюються з платежами, зазвичай частіше потрапляють в аварії і приносять страховикам збитки. Тому страхові компанії теж стали запитувати кредитну історію, щоб пропонувати людям більш справедливі ціни на поліси.

  • Сервісів каршеринга
Каршерінгові компанії запитують в БКІ кредитні історії та кредитні рейтинги водіїв, перш ніж дозволяти їм користуватися сервісом. Якщо людина не повертає кредити, компанії не ризикнуть відкривати йому доступ до своїх автомобілів.

  • Потенційним роботодавцям
Така перевірка актуальна в більшій мірі для управлінців в банківській сфері, держсекторі або великих комерційних структурах. Співробітник з купою боргів, прострочень і поганою кредитною історією виглядає для роботодавця не дуже привабливо. Якщо ж здобувач стабільно платить за кредитом/ позикою, який становить менше 30% його щомісячного доходу, – це тільки в плюс кандидату. Роботодавець може оцінити це як прояв надійності і акуратності, а також як вміння управляти фінансами.

Зрозуміло, навіщо кредитна історія всім цим компаніям, але навіщо мені за нею стежити?

Кредитна історія допоможе вам оцінити свої шанси отримати кредит або позику. Зрозуміти, чому вам відмовляють банки і МФО, страхові компанії завищують тарифи на поліси, каршерінгові сервіси не підключають до своїх послуг, а серйозні компанії не беруть на роботу.

За допомогою кредитної історії ви зможете перевірити, чи не оформили шахраї кредит на ваше ім'я. Таке може статися, Наприклад, якщо ви втратили паспорт або ваші дані витекли в мережу.

Буває, що в кредитну історію закрадаються помилки. І краще самостійно переконатися, що їх там немає. А якщо ви вже просили кредитора внести виправлення в Дані, варто перевірити, чи дійсно вони там з'явилися.

Як отримати кредитну історію?

1.Спочатку її потрібно знайти

Кредитна історія може зберігатися в одному БКІ або відразу в декількох. Щоб дізнатися, в яких саме бюро зберігається ваша історія, потрібно відправити запит в Центральний каталог кредитних історій. Найпростіше зробити це онлайн:

  •  Через портал " держпослуги»
Потрібно зайти у вкладку» послуги«, в розділ» Податки та фінанси«, в підрозділ»відомості про бюро Кредитних Історій". Для доступу до даних знадобляться тільки паспорт і СНІЛС.

У відповідь банк надішле в ваш Особистий кабінет на порталі список всіх БКІ, в яких зберігається ваша кредитна історія. Інформація буде включати назву, адресу та номер телефону бюро.

  • На сайті банку
Для цього вам знадобиться код суб'єкта кредитної історії (комбінація букв і цифр). Якщо ви брали кредит або позику хоч раз в житті, значить, цей код у вас вже є. Його можна знайти в вашому кредитному договорі або уточнити в банку або МФО, в яких ви брали кредит.

Якщо згадати старий код не вдається, а банк або МФО не допомагають, код можна сформувати заново. Для цього потрібно особисто звернутися в будь-який банк або бюро, щоб створити новий код.

Цей код треба буде вказати в запиті, який потрібно створити на сайті банку. Не пізніше наступного робочого дня ви отримаєте лист з назвами всіх бюро, де зберігається ваша історія.

Якщо ви не любитель онлайн-запитів, то можна, наприклад, направити телеграму в Центральний каталог кредитних історій. Відповідь прийде протягом трьох днів. Але надішлють його на електронну адресу, який ви вкажете в телеграмі.

2.Коли ви дізнаєтеся список бюро, потрібно буде в кожному з них запросити свою кредитну історію

За законом два рази на рік кожне бюро зобов'язане надати вам кредитну історію безкоштовно. При цьому можна вибрати: двічі запросити звіт на електронну пошту або один раз в електронному вигляді і один раз — на папері.

Подати заявку можна:

  • Через сайт бюро
Щоб отримати документ в електронному вигляді, найпростіше відправити онлайн-заявку через сайт БКІ. В процесі оформлення заявки вас автоматично переадресують на портал «держпослуги» для авторизації, а потім назад — на сайт бюро. Звіт прийде на електронну пошту протягом трьох робочих днів.

  • Телеграма
Можна відправити телеграму на офіційну адресу БКІ. У ній потрібно вказати своє ім'я, дані паспорта та адресу електронної пошти, на який ви хочете отримати звіт. В цьому випадку ваш підпис повинен завірити співробітник пошти. БКІ зобов'язане надіслати відповідь протягом трьох робочих днів після отримання запиту.

  • В офісі БКІ
Тут можна отримати свою кредитну історію в паперовому вигляді в той же день. Але для цього потрібно прийти в бюро з паспортом.

  • Звичайним листом поштою
Найдовший і трудомісткий варіант-відправити в БКІ лист звичайною поштою. Але попередньо треба завірити свій запит у нотаріуса. У листі можна вказати, як ви хочете отримати відповідь: в паперовому вигляді на свою поштову адресу або в електронному – по електронній пошті. В цьому випадку до трьох днів на підготовку звіту додасться час доставки листів.

Як отримати кредитну історію, якщо вона мені потрібна частіше двох разів на рік?

Ви можете замовити її за додаткову плату.

При цьому способи її запиту не змінюються. Доступні всі перераховані вище варіанти: звернутися в офіс БКІ, послати телеграму, відправити лист поштою або залишити заявку на сайті бюро. Деякі бюро за додаткову комісію можуть надати електронний звіт миттєво, а не через три дні.

Багато банків і МФО пропонують отримати кредитну історію через них, наприклад залишивши заявку в особистому кабінеті. Але такі послуги завжди платні, і ціна може виявитися вище, ніж у БКІ.

До того ж банк або МФО запросять інформацію тільки в тих бюро, з якими співпрацюють. Якщо частина вашої кредитної історії зберігається в інших БКІ, ви її не отримаєте.

Хто крім мене може отримати мою кредитну історію?

Повний кредитний звіт, який містить всі частини, в тому числі і закриту, можете отримати тільки ви.

Основну частину вашої кредитної історії і ваш кредитний рейтинг можуть вивчити банк, МФО, Страхова компанія або роботодавець (будь-яка юридична особа або ІП) тільки з вашої письмової згоди.

Інформаційну частину без вашої згоди може отримати будь-яка юридична особа, але тільки з метою видачі вам кредиту або позики.

У мене під опікою недієздатний родич. Він оформляє позики, а розбиратися з кредиторами доводиться мені. Чи можна внести в його кредитну історію заборону на видачу кредитів і позик?

За законами неможливо заборонити комусь отримувати кредити і позики. А в кредитну історію не можна вносити будь-які заборони. Але в неї можуть бути додані відомості про недієздатність. Наприклад, якщо суд визнав людину недієздатною або обмежено дієздатною і постановив внести цю інформацію в звіти БКІ.

Кредитори також мають право відправляти в бюро такі відомості, якщо у них є документальне підтвердження. Але ця інформація не є прямою забороною на видачу кредитів або позик. Це лише попередження для кредиторів.

Я спадкоємець. Чи можу я дізнатися кредитну історію померлого родича?

Так. Але тільки через нотаріуса на підставі документів, необхідних для відкриття спадкової справи.

Як виглядає ідеальна кредитна історія?

Ідеальна кредитна історія-поняття відносне. Вивчивши одні і ті ж звіти БКІ, один банк може позичити вам гроші, а інший – відмовити. Просто у кожного кредитора своя система оцінки надійності позичальників.

Шанси на схвалення підвищуються, якщо ви періодично берете кредити і акуратно їх гасіть. Для банку це краща ознака вашої благонадійності, ніж повна відсутність кредитів за останні роки.

Якщо у вас є непогашений кредит, який ви справно і в строк виплачуєте, швидше за все, вам схвалять ще один. За умови, що ваш показник боргового навантаження виявиться в нормі. Про те, як його розраховують, можна дізнатися тут. Але головне самому реально оцінювати свої сили і не брати нові позики, коли складно погашати колишні.

Найважливіше для кредитної історії-відсутність систематичних прострочень платежів протягом тривалого часу. Кілька прострочень на пару днів навряд чи стануть причиною відмови.

Як часто кредитна історія оновлюється?

Згідно із законом кредитори зобов'язані передавати будь-які оновлення інформації в БКІ протягом трьох робочих днів. Наприклад, якщо ви закрили автокредит в понеділок, то банк повинен буде повідомити про це в бюро не пізніше вечора середи.

Дані по ще не погашеним і всім новим кредитами і позиками будуть зберігатися сім років. Причому термін обчислюють окремо за кожним договором-з моменту, коли БКІ внесуть останні зміни в історію саме про нього, наприклад про те, що кредит погашений.

Майте на увазі, що особливо пильну увагу банки і МФО звертають на вашу кредитну активність за останні два-три роки.


Я завжди все справно плачу, але в моїй кредитній історії все одно виявилися старі непогашені кредити і прострочення. Як так вийшло?

На жаль, таке трапляється. Якщо ви впевнені, що все оплатили вчасно, то можливі наступні причини:

1. Кредитна історія ще не оновилася
Переконайтеся, що пройшло три робочих дні з того моменту, як ви закрили кредит. Не забувайте, що інформація надходить в БКІ не миттєво.

2. Кредит по карті погашений, але карта не закрита
За обслуговування кредитної картки банки, як правило, беруть плату. Навіть якщо ви погасили кредит і більше не користуєтеся картою, цю плату банк регулярно списує — і на карті може утворитися борг. Тому непотрібні карти варто анулювати.

Зверніться в банк, попросіть закрити ваш картковий рахунок і обов'язково збережіть документи про завершення або розірвання договору. Через місяць-другий краще упевнитися в банку, що рахунок і карта точно закриті, боргів немає.

3. Колись давно ви взяли кредит, закрили і забули про нього
Але виявляється, що залишилася маленька непогашена сума, наприклад комісія за якусь додаткову послугу. І банк вам про це не повідомив – можливо, ви змінили номер телефону або адресу або були якісь інші причини, за якими банк не повідомив вас. В результаті у Вашій кредитній історії числиться прострочення.

4. Людський фактор-співробітники банку або бюро помилилися
Наприклад, вони опечаталися в імені або номері паспорта. Якщо змінені дані збігаються з даними неплатника, на сумлінному позичальника може повиснути чужий борг. Трапляється, що чужу інформацію заносять тезкам або однофамільцям. Буває і таке, що кредит погашений, але кредитор не передав в бюро нові дані. Або передав, а в бюро їх не врахували.

5. На вас оформили кредит шахраї
Якщо аферисти заволодіють даними вашого паспорта, то зможуть отримати кредит або позику від вашого імені. Банки і МФО перевіряють особу клієнта, перш ніж видати гроші, але іноді злочинцям вдається їх обдурити.

Як виправити помилку в кредитній історії?

Припустимо, банк не передав в БКІ відомості про те, що ваш кредит закритий. Або МФО оформила на ваше ім'я позику, хоча ви про нього точно не просили.

Напишіть заяву в банк або МФО і вимагайте виправити помилку. Кредитори можуть приймати такі звернення дистанційно - через свій сайт, мобільний додаток або електронну пошту.

Протягом 10 робочих днів кредитор зобов'язаний провести перевірку і переслати в БКІ правильні дані. Буває, що банк або МФО відправляють інформацію відразу в кілька бюро. Простежте, щоб записи оновили у всіх БКІ.

Ви також можете самі звернутися в бюро, щоб воно виправило вашу кредитну історію. Бланк заяви можна скачати на сайті бюро. Але у нього перевірка займе більше часу – 20 робочих днів з моменту, коли БКІ отримає вашу заяву. До того ж заяву доведеться подати особисто в офісі бюро або завірити у нотаріуса і відправити звичайною поштою.

БКІ перешле вашу заяву кредитору і буде чекати від нього відповіді. Якщо під час перевірки хтось запросить вашу кредитну історію, бюро відзначить ті дані, які уточнюються і можуть не відповідати дійсності.

Банк або МФО підтвердять вашу правоту – бюро виправить помилку і повідомить вам про це.

Але може статися, що банк, МФО або КПК не погодяться з вашими аргументами і будуть наполягати на невиплаченому кредиті або простроченні. Тоді залишиться вирішувати проблему тільки через суд.

Це не помилка, у мене і справді погана кредитна історія. Як її поліпшити?

Видалити що-небудь з кредитної історії не можна. Але якщо ви хочете і далі кредитуватися, її можна поліпшити. Беріть зовсім невеликі кредити або позики і дуже акуратно їх гасіть. Оформіть кредитну карту або купіть в кредит побутову техніку.

Так за пару років (а фінансові організації особливо уважно вивчають вашу кредитну активність за останні 2-3 роки) ви створите нову історію взаємин з кредиторами — хорошу. Не забувайте настільки ж акуратно і вчасно оплачувати рахунки за житлово-комунальні послуги. Швидше за все, після таких «оздоровчих процедур» вас знову зарахують до надійних клієнтів.