Сім лайфхаків до Нового року

Кажуть, під Новий рік все завжди збувається. Навіть те, що за цілий рік збути не виходить. Жарти жартами, але в передсвятковій метушні не завжди вдається встояти перед новорічними акціями і утриматися в рамках розумного.

Ці сім порад допоможуть підготуватися до свята і не піти в мінус.
1. Сплануйте бюджет заздалегідь

Щоб раптово не опинитися з порожнім гаманцем в розпал канікул, краще заздалегідь встановити граничну суму, яку ви готові витратити на Новий рік. Визначте головні статті витрат-наприклад,» подарунки«,» новорічний стіл «і»святкування".

Можна по-старому розкласти готівку по конвертах. Або скористатися спеціальними мобільними додатками-сервісами фінансового планування. У них можна додавати статті витрат, встановлювати по ним ліміт і бачити динаміку витрат.

Як не прораховуй, але на Новий рік завжди хочеться чогось несподіваного-і без незапланованих витрат навряд чи вийде обійтися. Це не привід докоряти собі в марнотратстві. Просто заздалегідь визначте, скільки ви готові витратити на непередбачені витрати і святковий настрій і постарайтеся не виходити за межі цієї суми. Тоді ялинкова іграшка у вигляді космонавта, десята гірлянда або санки будуть в радість для всієї родини і не завдадуть удару по бюджету.

2. Не ведіться на передноворічні знижки


Заклики " знижки 90% на все!"дуже привабливі, але на ділі можуть виявитися всього лише прийомом. Перед святами цінники нерідко спеціально завищують в кілька разів, щоб потім оголосити «розпродаж».
Придивіться до потрібних речей заздалегідь, Сфотографуйте або запишіть їх вартість і потім перевірте — справжній це дисконт або лише хитрий маркетинговий хід.

3. Порівнюйте ціни

Одні й ті ж товари можуть коштувати по-різному в невеликих торгових точках, великих мережевих магазинах і в Інтернеті. Іноді ціни можуть відрізнятися в півтора-два рази.

Не піддавайтеся святковому ажіотажу і не купуйте вподобану річ відразу — краще спочатку порівняти всі варіанти.

4. Не вірте прикметам

Зустрічати рік блакитного водяного Тигра в бірюзовому светрі або плаття небесного кольору — забавно, але зовсім не обов'язково.

Не варто сліпо слідувати традиціям і слухати бій курантів неодмінно в чомусь новому. 1 січня-хороший привід дійсно почати все по — новому-наприклад, стати вільним від стереотипів.

5. Не даруйте дрібнички

Полиці магазинів ломляться від фігурок порцелянових тигренят в новорічних шапочках, але не поспішайте їх скуповувати. До товарів з символікою наступаючого року завжди підвищений інтерес. І як наслідок, на них завищений цінник.

Та й кому, крім колекціонерів, потрібні подібні сувеніри. Вони припадають пилом у шафах, якщо, звичайно, їх не викинули відразу або не передарували комусь.

Купівля сувенірного тигра навряд чи може стати винятком. Якщо ви хочете зберігати і багатіти в новому році, то краще вибрати для цього інші способи — наприклад, відкрити вклад або карту з відсотком на залишок за рахунком або індивідуальний інвестиційний рахунок.

6. Перетворіть упаковку подарунків на розвагу

Навіщо витрачатися на дорогі подарункові коробки і Послуги з упаковки, якщо можна це зробити і самому? Ідеї оформлення та майстер-класи з упаковки можна знайти у відеороликах в Інтернеті.

Щоб старання не пропали дарма, під час свята проведіть змагання на найоригінальнішу обгортку. Знову ж таки, близькі та друзі зможуть оцінити ваші старання, творчий підхід і почуття гумору.

7. Святкуйте вдома

Святкувати вдома в колі близьких не тільки безпечніше в умовах пандемії, а й економніше. Стіл можна накрити разом, поділивши витрати. Або кожен сам приготує особливе частування для загального столу.
Можна заощадити і на подарунках. Необов'язково купувати дюжину недорогих сувенірів для всіх. Буде краще, якщо кожен піднесе один, але гідний презент. А кому він дістанеться-визначте в лотереї.

Наприклад, можна зіграти в»Таємного Санту". Це та ж сама лотерея, але учасники заздалегідь розігрують, хто і кому дарує подарунок.

Розподілити, хто чий Санта, можна за допомогою спеціальних сайтів. Або зіграти офлайн: кожен пише на листочку своє ім'я і кладе його в мішок або шапку. Потім все по черзі витягають ці папірці-кому чиє ім'я дістанеться, той тому і готує подарунок. Результати лотереї потрібно зберегти в секреті.

Можна заздалегідь встановити приблизну вартість подарунків і залишити свої побажання — що хотілося б отримати від таємного Санти. Це відмінний спосіб і оптимізувати витрати, і розважитися.

Якщо дотримуватися цих порад, навчитися планувати бюджет і стежити за витратами, ваші фінансові рішення стануть більш продуманими і вдалими на весь рік.