Чи треба страхувати гроші на банківській карті

Як працює страхування банківської картки?

Поліс захистить, якщо людина втратить карту або гроші з неї вкрадуть злочинці. Страховик відшкодує клієнту збитки: викрадене повернуть на рахунок, а загублену карту безкоштовно перевипустять.

Але потрібно дуже уважно читати умови договору-зокрема, які саме події будуть вважатися страховим випадком і на яку компенсацію можна розраховувати.
Зазвичай список страхових випадків набагато ширше.

Від яких ризиків можна захистити карту?

Більшість полісів компенсують крадіжки грошей з картки, якщо:
  •  вона була загублена або викрадена;
  •  її дані вкрали за допомогою технічних пристроїв, наприклад скімера, накладки на клавіатуру банкомату або відеокамери, яка зуміла «підглянути " інформацію з карти і пін-код;
  •  дані карти витекли в мережу або шахраї виманили їх за допомогою фішингових сайтів;
  •  злочинці пограбували власника картки після того, як він зняв гроші в банкоматі.
У договорі або правилах страхування, які до нього додані, зазвичай докладно описані можливі страхові випадки з прикладами. Важливо вивчити їх перед оформленням поліса, щоб розуміти, в яких ситуаціях варто розраховувати на відшкодування, а в яких — ні.

Коли можуть відмовити у виплаті страховки?


У випадку, якщо ви порушите умови страхування. Наприклад, не дотримуєтеся запобіжних заходів, які прописані у Вашому договорі з банком.

Зокрема, ви зобов'язані зберігати ПІН-код окремо від карти і нікому не повідомляти її реквізити (щоб отримати переказ, досить сказати відправнику тільки номер карти). Тобто, якщо ви» допомогли " злочинцям дізнатися секретні дані, компенсації не буде.

Жодна страховка не покриває випадки, коли соціальні інженери переконують вас самостійно перевести їм гроші або повідомити дані карти і коди підтвердження операцій.

Як правило, в полісі прописуються додаткові умови, які ви повинні виконати, щоб отримати страхову компенсацію:
  •  Вчасно повідомити про крадіжку. Зазвичай вказується точний термін, коли потрібно заявити про розкрадання: пара діб або навіть кілька годин. За цей час слід не тільки довести до відома страховика, а й опротестувати операцію в банку, щоб він почав внутрішнє розслідування. Не забудьте написати заяву в поліцію, без цього страхова відмовить у виплаті.
  •  Терміново заблокувати карту. Договір може передбачати, що ви повинні заблокувати карту протягом доби або навіть декількох годин з моменту розкрадання. В іншому випадку страховик має право відмовити в компенсації, навіть якщо інші пункти договору будуть виконані.
  •  Зібрати пакет документів. Перш ніж прийняти рішення про відшкодування, багато страховиків вимагають цілий набір паперів: копію постанови поліції про порушення кримінальної справи або відмови в цьому, довідку про підсумки внутрішнього розслідування банку. Якщо банк, вивчивши всі обставини, сам відшкодує вам втрати, то страховик не буде повторно їх компенсувати.
В результаті повернення вкрадених грошей по страховці може зайняти кілька місяців.

Якщо страховик відмовив у виплаті, а ви не згодні з його рішенням, зверніться до фінансового омбудсмена. Він вирішує спори клієнтів зі страховими компаніями до суду. Але тільки коли ваша претензія до страховика менше певної суми, інакше доведеться йти до суду.

Якщо я буду дотримуватися всіх правил банку і страхової компанії, вкрадені гроші повернуть повністю?

У полісі завжди вказано ліміт страхового відшкодування.

Зазвичай в поліс пропонують вписати всі карти, які у вас відкриті в одному банку. Якщо вони прив'язані до різних рахунках, то при бажанні ви можете вибрати різний розмір виплат для кожної карти.

При цьому сума компенсації зазвичай залежить від виду страхового випадку і навіть від обставин події. Наприклад, в деяких полісах пишуть, що при пограбуванні біля банкомату повернуть не всю вкрадену суму, навіть коли вона вкладається в страховий ліміт, а тільки 60% від неї. А якщо людина знімала гроші вночі, то їй виплатять не більше певної суми незалежно від того, скільки у неї відібрали злочинці.

Всі ці умови прописані в Договорі зі страховою компанією.

Ціна поліса безпосередньо залежить від суми максимальної компенсації і набору страхових випадків. Вона може коливатися певну річну суму.

Так чи варто страхувати карту?

Як правило, захист карт активно пропонують своїм клієнтам банки, які виступають агентами страхових компаній. Але в деяких випадках банк і без страховки зобов'язаний повертати гроші, які вкрали шахраї. Для цього повинні бути виконані дві умови:

  1.  Ви заявили банку про крадіжку не пізніше наступного дня з моменту, як отримали повідомлення про підозрілу операцію по карті. Якщо банк з якихось причин взагалі не надіслав повідомлення про транзакції і ви самі випадково виявили незаконне списання, то має право вимагати повернути гроші і пізніше — в будь-який час, хоч через рік після операції.
  2.  Ви дотримувалися правил безпеки при використанні карти. Зокрема, не писали ПІН-код прямо на карті або не зберігали його разом з картою, нікому давали її фотографувати і самі не викладали фото в соцмережах, не повідомляли секретні дані шахраям.
Якщо ви затягнете із заявою про несанкціоноване списання або з'ясується, що гроші вкрали в тому числі з вашої вини, банк не поверне їх. Але і страхова компанія в такій ситуації, швидше за все, відмовить у виплаті.

Чим обережніше Ви користуєтеся банківською картою, тим менше сенсу її страхувати. Але якщо ви плануєте знімати з карти великі суми і побоюєтеся грабіжників, можна придбати поліс. Адже банки не повертають гроші в разі грабежу або крадіжки готівки.

Страховка від кібершахраїв може стати в нагоді тим, хто, наприклад, часто викачує ігри або робить покупки в нових інтернет-магазинах. Головне-уважно вивчіть умови договору перед тим, як його підписати.

Якщо вам нав'язали поліс або ви просто передумали ним користуватися, можете його повернути протягом 14 днів після покупки. Детальніше про правила повернення читайте в тексті «як відмовитися від непотрібної страховки».

У будь-якому випадку, оформите ви поліс на карту чи ні, завжди дотримуйтесь правил фінансової безпеки: тримайте в таємниці повні дані карти і секретні коди, підключіть СМС або push-повідомлення про всі операції по карті, щоб відразу дізнаватися про підозрілі списання.